Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)2022-03-142022-03-14https://noesis.uis.edu.co/handle/20.500.14071/5642Microbiological characterization of Salmonella in Street-vended foods an university sector in Bogotá, Colombia. julyoctober2010Introduction. Salmonella belongs to the Enterobacteriaceae family, and is one of the main microorganisms involved in foodbornedisease. It produces a clinical entity known as salmonelosis can manifest as two different pathological processes, typhoid feveror gastroenteritis. The objective of this research was to demonstrate the presence of Salmonella spp. in street-vended foodsin an area bounded by Universities in the city of Bogotá and its subsequent characterization by means of clinical microbiologytechniques. Materials and Methods. Observational cross sectional study. Was analyze 42 samples of street-vended foods obtainedthrough a non-probability sampling, the isolation of Salmonella spp. was performed following the method proposed by the Foodand Drug Administration, performing biochemical identification and serological tests for Salmonella spp. and antimicrobialsusceptibility testing. Results. Growth was detected in a total of 18 samples (42.9%), of which only 2 were positive for Salmonellaenterica with a 11.1%, 11 out of 18 samples were positive for other bacteria belonging to the family Enterobacteriaceae (61.1%)and 5 samples without profile identified (27.8%). The samples tested were susceptible to ciprofloxacin susceptibility, showingresistance to Trimethoprim-Sulfamethoxazole, Chloramphenicol and Ampicillin. Conclusions. This investigation established thepresence of Salmonella enterica and other Enterobacteriaceae in street-vended foods, showing a high risk to the health ofresidents and student population of a university sector in the city of Bogotá, Colombia. Key words: Salmonella. Foodborne Diseases. Serotyping.Introducción. Salmonella spp. perteneciente a la familia Enterobacteriaceae, es uno de los principales microorganismosimplicados en las enfermedades transmitidas por alimentos. La infección conocida como salmonelosis se puede manifestarcomo dos procesos patológicos diferentes, la fiebre tifoidea o la gastroenteritis. El objetivo de esta investigación fue demostrarla presencia de Salmonella spp. en alimentos de venta callejera en un sector universitario delimitado de la ciudad de Bogotáy su posterior caracterización por medio de técnicas de microbiología clínica. Materiales y Métodos. Estudio observacionaldescriptivo de corte transversal. Se recolectaron 42 muestras de alimentos en ventas callejeras a través de un muestreono probabilístico. Para el aislamiento y caracterización de Salmonella spp. se realizó el método propuesto por la Food andDrug Administration, empleando pruebas bioquímicas, de serotipificación para Salmonella spp. y realizando la prueba desusceptibilidad antimicrobiana. Resultados. Se detectó crecimiento microbiano en un total de 18 muestras (42,9%), de lascuales solo dos fueron positivas por serotipificación para Salmonella enterica con un 11,1%, 11 de estas 18 muestras fueronpositivas para otras bacterias pertenecientes a la familia enterobacteriaceae (61,1%) y cinco muestras no pudieron seridentificadas (27,8%). Las cepas sometidas a antibiograma fueron susceptibles a Ciprofloxacina, y resistentes al Trimetoprimsulfametoxazol,cloramfenicol y ampicilina. Conclusiones. Esta investigación permitió identificar la presencia de Salmonellaentérica y otras enterobacterias en alimentos de venta callejera, lo cual puede representar un alto riesgo para la salud de loshabitantes y la población estudiantil de un sector universitario en Bogotá, Colombia. Palabras clave: Salmonella. Enfermedades transmitidas por los alimentos. Serotipificación.    application/pdfDerechos de autor 2011 Revista Médicas UISCaracterización microbiológica de Salmonella en alimentos de venta callejera en un sector universitario de Bogotá, Colombia. Julio a octubre de 2010info:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2info:eu-repo/semantics/openAccessAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)